Sebboroiskt Eksem (mjälleksem)

Vad är Sebboroiskt Eksem?

Mjälleksem känner vi oftast igen som hudflagor från hårbotten. Denna typ av eksem kan även bildas på andra ställen så som ansikte, bröst, armhålor och ljumskar. Helt enkelt på ställen där vi naturligt har mycket talgkörtlar. Barn kan få mjälleksem i blöjområdet.

Man vet ej vad som orsakar denna typ av eksem. Jästsvamp som finns naturligt i huden kan vara en av dessa. Om huden reagerar på jästsvamp, och den finns där i stora mängder, kan reaktionen vara just mjälleksem. Ärftlighet kan vara en annan orsak.

Mjälleksem, eller seborroiskt eksem som det även heter, kan kännas igen som rodnad och fjällande hud som kliar.
Hårbotten är vanligast. Det är inte helt ovanligt att den sprider sig från hårbotten ner till öron, ögonbryn och fransar, men även näsvingar. Spridningen kan t.ex. ske vi hårtvätt och när vattnet sköljs ned från huvudet.

Misstänker du att du drabbats av svår seborroiskt eksem, bör du kontakta en hudläkare för diagnos.

MARIA ÅKERBERG sortimentet har en bredd med produkter som lindrar och har svampdödande ingredienser.
Oavsett var på kroppen du drabbats av mjälleksem bör du välja Schampoo Mentha om du ska tvätta hår och kropp med något av våra schampon. Den är nämligen svampdödande och lindrar klådan.
På ansiktet rekommenderar vi att använda produkter efter din hudtyp men att addera Coldpressed Jojoba Oil innan din fuktkräm. Olja kväver svamp väldigt effektivt. Denna olja kan användas på övriga drabbade områden och då även i hårbotten över natten t.ex. Är hårbotten tydligt utsatt för mjälleksem, se till att använda Scalp Scrub Intensive och även Scalp Treatment Mentha för maximal lindring. På kroppen rekommenderar vi produkter som Dark Chocolate Scrub eller Salt Scrub Energy. Smörj in med Shea Balm eller Body Lotion. Kom ihåg att alltid tvätta med Schampoo Mentha.