Fri frakt vid köp över 900 kr Gåva vid köp

Hudsjukdomar

Hudsjukdomar är vanligare än vad man kan tro. Vi rekommenderar alltid våra kunder att gå till en hudläkare först för att om möjligt få en diagnos. Dagligen träffar vi kunder med olika hudproblematik som vi oftast kan hjälpa till att lindra.

Akne

Akne kallas i folkmun för finnar. Detta är en hudsjukdom som orsakas av inflammationer i huden som i sin tur orsakas av hudbakterier. Medicinskt delas akne upp i ca 6 olika typer beroende på grader och form. Den vanligast förekommande formen är Akne Vulgaris som är en inflammation i talgkörteln.

Alla kan drabbas, oavsett ålder eller kön. Under puberteten är hormonerna i kroppen ur balans och det är då akne är som vanligast. Samma sak gäller i vuxen ålder, det kan vara hormonerna som spökar. Därför är akne vanligt vid menstruation. Hormoner och en kropp ur balans kan trigga igång inflammation i huden av olika slag, förändringar i hudens pH värde kan också vara en orsak. Olika typer av föda kan spela in på hur huden mår och kan därför trigga akne. Typer av mat som diskuteras är den sort som ger hög glykemisk belastning som t.ex socker, vetemjöl och mjölk. Man misstänker även att akne till viss del kan vara ärftligt.

Alla hudtyper kan drabbas av akne. Vanligtvis kopplas akne gärna ihop med en fet hudtyp men det behöver inte alltid vara så. Även en torr hudtyp kan drabbas. Därav bör man välja sin hudvård och behandling av akne utifrån sin grundhudtyp och inte utifrån hudsjukdomen.

Förutom ansiktet, är de vanligast drabbade områdena de med mer utvecklade och vidgade porer som nacke, bröst och rygg. Akne kan även sätta sig på mage, axlar och innanlår men det är mer ovanligt och då även i mindre grad.

Atopiskt eksem (böjveckseksem)

Atopiskt eksem är en icke smittsam sjukdom som yttrar sig som en inflammation i överhuden. Inflammationen visar sig oftast som klåda, torrhet, blåsbildning, fjällning, svullnad och ibland även blödning. Denna hudåkomma är vanligast i ansikte, hårbotten, nacke, armveck, knäveck och baktill. Atopiskt eksem är vad man i folkmun kallar böjveckseksem. Man misstänker att det är genetiskt betingat, alltså att det går i arv. Kopplat till atopiskt eksem ser man även ett tydligt mönster av att personen som är drabbad även är allergiker/astmatiker. Misstänker du att du lider av eksem bör du kontakta läkare för att få diagnos.

Detta kan försämra dina eksem:
• Torrhet i huden som ger klåda (ofta vid kyla)
• Uttorkande dusch och bad
• Svettning som utlöser klåda
• Lösningsmedel i till exempel bassänger (klor)
• Allmänna sjukdomar och infektioner som påverkar hudens tillstånd
• Psykisk stress

Barn som får besvär med sina eksem när de badar kan behöva smörjas in med olja eller balm före bad. Bad är skonsammare än dusch då det mjukar upp huden och döda hudceller lossnar så att fukt kan tränga djupare och återfukta.

Tänk på att alltid tvätta nya kläder och använd främst bomullskläder. Smörj huden morgon och kväll – variera produkterna. Välj till exempel mer fuktbaserat (lotion/creme) på morgonen och mer fettbaserat (balm/olja) till kvällen.

Keratosis pilaris

Keratosis pilaris är en hudåkomma som består av små knottror som vanligast uppstår på utsidan av överarmar eller utsida lår med en rodnad runtom. Det kan även uppstå på andra ställen på kroppen som t.ex kinder. Denna hudåkomma uppstår oftast under barn- och ungdomsåren, orsaken tros vara ärftlig. Keratosis pilaris är en slags förhorningsrubbning som varken ger klåda, smärta eller är smittsam. Den är mest av obehag för den som drabbats.

Den enda behandlingsrekommendationen som ges är att använda mjukgörande hudvård. En kroppsskrubb passar väl för att avlägsna döda hudceller på utsatta partier, 1-2 gånger i veckan. Då kan fukt enklare tränga ner och hålla huden mjuk för att mildra.

Malignt melanom

Till de vanligaste former av cancer hör malignt melanom, antalet fall ökar år för år. 2011 drabbades 3 350 personer i Sverige. Malignt melanom drabbar både kvinnor och män i alla åldrar. Den mest kända riskfaktorn är hög exponering för UV-strålning från sol och solarium. Malignt melanom uppträder oftast på huden men kan även förekomma i ögon, vulva och slemhinnor.

Denna typ av cancer utvecklas över en lång tid och kan ha påbörjats redan från att vi bränt huden som barn för att sedan visa sig på huden när vi är vuxna. Det finns mycket som även pekar på ärftlighet. 8-10% av alla fall av malignt melanom är tydligt kopplade till ärftlighet. Det innebär att har du en förstagradssläkting som drabbats så löper du ca 8 gånger större risk att drabbas av denna cancerform. På kvinnor är malignt melanom vanligast på underbenen och på män är den vanligast på bålen.

Vanliga symtom är födelsemärken som blöder, kliar, ändrar färg, växer och ändrar form. Vid misstanke att du drabbats bör du omedelbart uppsöka hudläkare för undersökning. Idag finns flertal olika tekniker för att undersöka och även för att behandla malignt melanom. Den vanligaste och mest effektiva behandlingen är att operera bort hudförändringen. Detta kan räcka såvida inte cancerformen hunnit börja sprida sig. I dom fallen kan man behöva behandla med strålning och medicinering. Det kan vara livsavgörande hur fort du uppsöker läkare efter upptäckt av förändringar på huden.

Ett av de mer effektiva sätten att skydda sig mot UV-strålning och malignt melanom är fysikalisk solskydd som effektivt reflekterar bort strålningen från hudens yta.

Mollusker

Mollusker är ett virus som smittar väldigt lätt, vid direktkontakt eller indirekt kontakt. Indirekt kontakt kan t.ex. vara att man delar handduk med någon som är smittad. Barn är mer mottagliga än vuxna. Från smittotillfället kan det dröja 2-8 veckor innan mollusker syns på huden. Då som små knoppar på huden med en krater i mitten. Mollusker är ofarliga och läker av sig självt. Läkningsprocessen kan vara mellan 6-8 månader. Vill du påskynda denna process kan du använda oljan Specials For Feet ur MARIA ÅKERBERG’s sortiment. Pensla på knopparna varje kväll tills dom försvunnit. Då kan du få bort dom på ca 2 veckor. 

Perioral Dermatit

Perioral dermatit är det latinska namnet på en hudinflammation kring munnen. Denna inflammation kan i ovanliga fall även yttra sig kring ögonen. Åkomman kan kvarstå i månader och ibland i flera år.

Perioral dermatit börjar med röda fläckar kring munnen, en bit ned på hakan och ut på kinderna. Ibland, men det är ovanligt, kan utslagen sitta runt ögonen. Dessa fläckar blir sedan till små knottror och små varblåsor bildas i porerna. En kliande och brännande känsla kan uppstå av utslagen. Huden kan också lätt fjälla. Typiskt för perioral dermatit är att man har ett område närmast läpparna som inte är påverkat.

Perioral dermatit drabbar oftast kvinnor mellan 20-30 år och är en hudåkomma som är besläktad med rosacea. Vanligtvis finns ingen direkt orsak men man har däremot hittat samband mellan perioral dermatit och överdrivet tvättande samt användning av starka hudvårdsprodukter. Starkt solljus och förtäring av alkohol kan också förvärra tillståndet.

Det här bör du undvika:
• Solning
• Parfymerade hudvårdsprodukter
• Överdriven rengöring av huden
• Riklig användning av smink
• Skrapande och klämmande fingrar
• Grov peeling

Undviker du detta kommer huden att förbättras. I början är det vanligt att man upplever en försämring, men kom då ihåg att det är övergående och att symptomen kommer mildras inom några veckor.

Pigmentfläckar

Hyperpigmentering är den dermatologiska benämningen på bruna fläckar i t.ex. ansiktet. Även andra kroppsdelar kan drabbas.
Pigmentfläckar är vanligast förekommande hos kvinnor men kan även uppstå hos män. Orsaker till att dessa dyker upp kan vara hormoner, p-piller, solskador men även ärftlighet.
Det ögat ser som bruna fläckar är resultatet av en störning i melanocyterna, cellerna som producerar vårt pigment, de finns djupt i huden. När en störning uppstår som gör att melanocyten inte kan sprida pigmentet jämnt, bildas en koncentration av pigment på ett ställe och vi ser det som en fläck. Melanocyterna stimuleras av solen, därav att pigmentfläckar oftast manifesterar sig under sommaren.

Pigmentfläckar är ofarligt och kan behandlas. Det mest effektiva är att förebygga uppkomsten genom att använda solskydd vid långvarig vistelse i solen. Pigmentfläckar kan sitta olika djupt och kräver då olika typer av behandling. Man kan uppsöka hudläkare för att få riktad behandling och på så vis kunna få bort dom helt.

Psoriasis

Psoriasis är en omfattande sjukdom som inte bara manifesterar sig på huden, den är vad man kallar en systemsjukdom. Det innebär att det kan finnas kopplingar mellan psoriasis och ledbesvär, tarmbesvär, ögonsjukdomar samt hjärt- och kärlsjukdomar.

På huden visar den sig genom en överproduktion av hudceller som bildar fjällande, rodnande fläckar. Den kan uppstå var som helst på kroppen och skovens variation i utbredning på kroppen och intensitet är väldigt individuell. Detta är en av de vanligaste folksjukdomarna i Sverige, ca 300 000 personer lever med psoriasis. Psoriasis är svår att diagnostisera då det inte finns någon specifik metod för att ställa diagnos. Det vanligaste vid misstänkt psoriasis är att hudläkare följer upp patienten under en längre period. Misstänker du att du har psoriasis bör du uppsöka läkare för rådgivning.

Det existerar ingen behandling som kan bota psoriasis då man heller inte känner till orsaken till dess uppkomst. Misstänkta orsaker är ärftlighet och infektioner. Psoriasis går enbart att lindra, ej bota.

Till ansiktet:
Använd hudvård efter din hudtyp. Ta för vana att använda en peeling 1-2 gånger i veckan, håll sedan huden mjuk och återfuktad med en ansiktsolja, anpassad efter hudtyp samt passande creme.

För kroppen:
Skrubba kroppen 1-2 gånger i veckan, speciellt på utsatta områden. En skrubb innehållande salt kan vara ett bra alternativ då saltet verkar desinficerande. Efter rengöring av kroppen, smörj med en kroppsolja eller body lotion. På så vis håller sig huden elastisk och mer motståndskraftig vid skov.

Vid fuktig psoriasis:
I perioder kan utsatta områden kännas fuktiga och uppluckrade. Då ska endast Aloe Vera Barbadensis användas. Undvik oljor och cremer då dessa kan luckra upp huden mer och förvärra tillståndet.

I hårbotten:
Använd Scalp Scrub Intensive 1-2 gånger i veckan efter hårtvätt med ett milt schampo. Scalp Scrub Intensive innehåller AHA-syra ur Sockerbetor som tar bort döda hudceller i hårbotten och löser upp beläggningar. Vid skov ska du se till att hålla huden extra mjuk genom att göra en inpackning över natten.

Rosacea

Rosacea är en inflammatorisk hudsjukdom, varför och hur sjukdomen uppkommer är ännu oklart. Man misstänker att mekanismer som styr blodkärlens funktion i ansiktshuden på något sätt startar inflammationen. Rosacea drabbar cirka 10% av den vuxna befolkningen. Sjukdomstillståndet är vanligast hos kvinnor mellan 30-40 år av nordisk härkomst.

Sjukdomen utvecklas stegvis och symtomen kan vara flera, i kombination eller var för sig. Vanligast är att man upplever hetta i huden, bestående rodnad, känslig hud och ytliga blodkärl. Även små röda kvisslor kan uppstå och varfyllda ojämnheter vilket ofta gör att rosacea förväxlas med akne eller seborroisk dermatit. Skillnaden är att vid rosacea saknas pormaskar, som är vanliga vid akne. Ett annat kännetecken är att rosacea utvecklas på ansiktets centrala delar, kinder, näsa, haka och panna medan akne kan vara spritt överallt. Obehandlad rosacea kan leda till tillståndet rhynophyma, grov och klumpig näsa som följd av att talgkörteltillväxten ökar kraftigt.

Det här bör du undvika:
Allt som ökar blodkärlsgenomströmningen till ansiktshuden kan provocera fram en försämring av din rosacea. Exempel på saker som ökar blodkärlsgenomströmningen är starkt kryddad mat, heta drycker, sol, värme, kyla, irriterande kemikalier (även ibland vanliga hudcremer), alkohol och stress. Mjölk, socker och vitt mjöl rekommenderas också att undvika.

Sebboroiskt eksem (mjälleksem)

Mjälleksem känner vi oftast igen som hudflagor från hårbotten. Denna typ av eksem kan även bildas på andra ställen så som ansikte, bröst, armhålor och ljumskar. Helt enkelt på ställen där vi naturligt har mycket talgkörtlar. Barn kan få mjälleksem i blöjområdet. Man vet ej vad som orsakar denna typ av eksem, jästsvamp som finns naturligt i huden kan vara en av dessa. Om huden reagerar på jästsvamp, och den finns där i stora mängder, kan reaktionen vara just mjälleksem. Ärftlighet kan också vara en orsak. Mjälleksem kan kännas igen som rodnad och fjällande hud som kliar, hårbotten är vanligast. Det är inte helt ovanligt att den sprider sig från hårbotten ner till öron, ögonbryn och fransar, men även näsvingar. Spridningen kan t.ex. ske vi hårtvätt och när vattnet sköljs ned från huvudet.

Både på kroppen och i ansiktet rekommenderas svampdödande produkter, t.ex. kallpressade jojoba olja. Denna olja kan användas på alla drabbade områden och då även i hårbotten över natten. Är hårbotten tydligt utsatt för mjälleksem, se till att använda en skrubb i hårbotten och även Scalp Treatment Mentha för maximal lindring.